17 Şubat 2016 Çarşamba

Mayalar Mayalaar Ekmek Mayaları :)

Ekmek yapmak kıymetlidir ama daha da önemlisi içerisinde kullandığımız ürünlerin özellikleri, kullanım sıraları, hangi ürünle birleştirmememiz gerektiği vs. bunlar hep önemlidir :) bende size biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Ve gelelim ekmek mayaları tek hücreli sporlardır. Mayanın aktive olmasını için önemli olan etkenler vardır. Ekmeğimizin en iyi şekilde mayalanmasını istiyorsak; nem, gıda, hava, zaman ve ısıya çok dikkat etmeliyiz. Ekmek mayalanırken bu 5 etkene bakıyor ve eğer kendisi için uygunsa mayalanıyor:) Peki mayalanırken ekmeğimize neler oluyor; maya karbonhidratları alkole ve karbondioksite dönüştürüyor, pişirme esnasında alkol buharlaşırken ekmeği lezzetlendiriyor, karbondioksit ise ekmeğin kabarmasını sağıyor. İdeal mayalandırma 20-26 derecedir, ama mayalar en hızlı 35-37 derecede çoğalıyor ve 50 dereceden sonra ölüyorlar:( 

Mayalandırma işleminde, ekmeyin yavaş yavaş mayalanması ekmeğin yapısı ve lezzeti açısından çok kıymetlidir. Hızlı mayalanan ekmeğin şeklinde deformeler ve lezzetinde azalmalar olacaktır. Yaptığınız ekmekte kullandığınız maya çeşidinin aslında pek bir önemi yoktur. Doğru ölçüyü tutturduktan sonra bütün maya çeşitlerinden aynı sonucu alırsınız. 

Peki ölçüleri nasıl ayarlayacaksınız;
100gr Yaş maya = 40gr Kuru Maya + 60gr Su = 33gr Instant(hazır) Maya + 67gr su  
Yani; Kuru maya yaş mayanın %40ına, instant mayada %33üne denk gelmektedir. Bu formüle sadık kaldıktan sonra istediğiniz mayayı istediğiniz ekmekte kullanabilirsiniz.

Ben kuru mayanın daha hızlı aktive olması için, su ile karıştırıp kullanıyorum veya yapacağım ekmekte süt var ise süt ile karıştırıyorum, sizde öyle yapın bence :) Yaş mayada ise taze midir acaba?  problemine ise çözümüm, yaş maya eğer elinizde ufalanıyorsa, kum gibi oluyorsa tazedir. Eğer ufalayamıyorsanız hiç kullanmayın. 

Küçük bir noktaya daha değinerek yazımı tamamlıyorum... Ekmek mayalarınızı hiç bir zaman ekmeğin içindeki tuz ile temas ettirmeyin. Mesela, mayamızı sıvı ile karıştırıp ekleyin veya un ile harmanlayın. ardı ardına kabınızın içine karıştırmak için atmayın. Çünkü maya tuz ile karşılaşınca ölür. Bunu da unutmazsanız çok güzel ekmekler pişirmiş olacaksınız.

Şimdilik bu kadar, yeni bilgilerle yine buluşacağız:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder